Welkom bij oldtimerrestauratie.com

Het restaureren van oldtimers is onze passie. We doen dat niet om ons brood mee te verdienen. Tijd speelt een ondergeschikte rol. We kunnen dan ook alle aandacht en tijd geven aan problemen en hun oplossing. We restaureren onze eigen auto's en helpen anderen dit ook te doen. Het is onze doelstelling kennis over restauratie te vergaren, samen te brengen en belangeloos met anderen te delen. Dit is ook een uitgangspunt bij deze website. Steeds als we een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is, maken we er een verhaal van en publiceren we het op de website. Het gaat daarbij om informatie die je niet gauw op internet terug vindt. Een ieder kan een verhaal aanleveren. Als dit gepubliceerd  wordt, vermelden we de bron.

  

 

Nieuwe mogelijkheden op de website

Zoals u ziet is de website in een nieuw jasje gestoken. Ook zijn er een paar dingen aangepast. Nu is het makkelijker om een artikel in te zenden. Ook is er een forum-mogelijkheid toegevoegd. Als er bepaalde hoofdonderdelen toegevoegd moeten worden horen we het graag. We wensen u heel veel plezier op onze website.

 

 

Teksten op de website

Tijdens het restaureren en werken met oldtimers kom je regelmatig problemen tegen waarvan je zegt: hoe los ik dat nu weer op? Veelal is de oplossing heel simpel, als je het maar weet. Iedere keer als wij tegen iets aparts aanlopen of een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is om over uit te wijden, maken we een verhaal en plaatsten we dit op de website. In dit verband wordt het ook gewaardeerd als iemand een aardig verhaal of een goede tip heeft deze even via een mailtje naar ons opstuurt zodat we het kunnen plaatsten.

We nodigen je uit om door de website heen te bladeren en de verhalen te lezen. Ik ben ervan overtuigd dat je iets tegenkomt waar je plezier van kunt hebben.

 

motor artikel

 

Adres

Op deze website hebben wij bewust geen adres geplaatst aangezien wij niet willen dat een ieder zonder afspraak langs komt. Wij zijn lang niet altijd aanwezig. Stuur een mail voor informatie (contact) of bel even op (06-22229906). Als nodig geven we dan de adresgegevens.

 

De compressieverhouding

Voor iedere auto wordt in het algemeen, als onderdeel van de technische gegevens, de compressieverhouding gegeven. Bij de bepaling van compressieverhouding wordt gekeken naar twee volumes:
1) Het volume in de cilinder op het moment dat de zuiger in de onderste stand staat  (= V1)  en;
2) Het volume in de cilinder op het moment dat de zuiger in de bovenste stand staat (= V2)

De compressieverhouding is:
V2 / V1   : V1 / V1

Vereenvoudigd levert dit:
V2 / V1   :  1

Anders gezegd: de compressieverhouding geeft aan hoeveel maal het volume V1 groter is als V2.
Veel voorkomende compressieverhoudingen bij benzinemotoren zitten in het gebied van 7:1 tot 10:1
Het nauwkeurig meten van de compressieverhouding is geen eenvoudige opgave. De cilinderkop moet gedemonteerd zijn en we moeten beschikken over enkele hulpmiddelen.
Het meest eenvoudige is uit te gaan van de opgave van de fabrikant. Alleen in bijzondere gevallen komt het voor dat de volumes daadwerkelijk gemeten moeten worden.

De compressiedruk
De argeloze lezer zou kunnen denken dat bij een compressieverhouding van bv 8,5 : 1 bij meting een compressiedruk van 8,5 bar verkregen wordt. Het volume wordt in die situatie 8,5 maal verkleind, de druk zal dus 8,5 maal zo groot worden (dit is in de natuurkunde de eerste gaswet). Dit zou zo zijn als de temperatuur gelijk zou blijven. Een ieder die wel eens een fietsband heeft opgepompt weet dat de pomp warm wordt. Bij het stijgen van de temperatuur wordt ook de druk hoger. De temperatuurtoename bij het meten van de compressiedruk bij een motor is afhankelijk van een aantal factoren zoals: snelheid van drukopbouw, maximale zuigersnelheid, warmteafvoer etc. De compressiedruk is met een grote hoeveelheid specifieke motorgegevens uit te rekenen. Dit voert op dit moment echter te ver.
Een eenvoudige benaderingsformule (afgeleid uit registreerde meetresultaten) voor het berekenen van de compressiedruk is:

Pc = Pa * E exp 1,13

Hierin is :
Pc  = de compressiedruk
Pa = de startdruk boven de zuiger in onderste stand (= 1 bij motoren met een normale carburateur)
E = compressieverhouding

exp = wiskundige term voor: tot de macht verheffen


Voor het gemak heb ik een tabel gemaakt waarin voor de meest voorkomende compressieverhoudingen de “ongeveer”  compressiedruk kan worden afgelezen.

Compressieverh. Compressiedruk   Compressieverh. Compressiedruk
6 7,6   9 12,0
6,25 7,9   9,25 12,4
6,5 8,3   9,5 12,7
6,75 8,7   9,75 13,1
7 9,0   10 13,5
7,25 9,4   10,25 13,9
7,5 9,7   10,5 14,3
7,75 10,1   10,75 14,6
8 10,5   11 15,0
8,25 10,9   11,25 15,4
8,5 11,2   11,5 15,8
8,75 11,6   11,75 16,2


Opmerking: bij een goede motor met optimale afsluiting van kleppen en langs de zuigers kunnen de drukken hoger zijn. Als de drukken veel lager zijn is er iets niet goed. Het is aan te bevelen de compressietest uit te voeren. Zie hiervoor de specifieke beschrijving.
Er is nog een vuistregel: De te verwachten compressiedruk (in PSI) ligt tussen 17 en 20 maal de compressieverhouding. Deze moet je dan nog wel omrekenen in bar.


Het gebruik van benzine met een normaal octaangetal (95) hangt af van de compressiedruk. Hoe hoger de compressiedruk hoe hoger het octaangetal moet zijn. Bij een compressieverhouding boven 9,5:1, met een bijbehorende druk van 12,7 bar is het raadzaam over te gaan op een benzine met een octaangetal 98.
Het "kloppen", "pingelen" en/of nadieselen van de motor zijn voor de keuze bepalende factoren.