Welkom bij oldtimerrestauratie.com

Het restaureren van oldtimers is onze passie. We doen dat niet om ons brood mee te verdienen. Tijd speelt een ondergeschikte rol. We kunnen dan ook alle aandacht en tijd geven aan problemen en hun oplossing. We restaureren onze eigen auto's en helpen anderen dit ook te doen. Het is onze doelstelling kennis over restauratie te vergaren, samen te brengen en belangeloos met anderen te delen. Dit is ook een uitgangspunt bij deze website. Steeds als we een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is, maken we er een verhaal van en publiceren we het op de website. Het gaat daarbij om informatie die je niet gauw op internet terug vindt. Een ieder kan een verhaal aanleveren. Als dit gepubliceerd  wordt, vermelden we de bron.

  

 

Nieuwe mogelijkheden op de website

Zoals u ziet is de website in een nieuw jasje gestoken. Ook zijn er een paar dingen aangepast. Nu is het makkelijker om een artikel in te zenden. Ook is er een forum-mogelijkheid toegevoegd. Als er bepaalde hoofdonderdelen toegevoegd moeten worden horen we het graag. We wensen u heel veel plezier op onze website.

 

 

Teksten op de website

Tijdens het restaureren en werken met oldtimers kom je regelmatig problemen tegen waarvan je zegt: hoe los ik dat nu weer op? Veelal is de oplossing heel simpel, als je het maar weet. Iedere keer als wij tegen iets aparts aanlopen of een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is om over uit te wijden, maken we een verhaal en plaatsten we dit op de website. In dit verband wordt het ook gewaardeerd als iemand een aardig verhaal of een goede tip heeft deze even via een mailtje naar ons opstuurt zodat we het kunnen plaatsten.

We nodigen je uit om door de website heen te bladeren en de verhalen te lezen. Ik ben ervan overtuigd dat je iets tegenkomt waar je plezier van kunt hebben.

 

motor artikel

 

Adres

Op deze website hebben wij bewust geen adres geplaatst aangezien wij niet willen dat een ieder zonder afspraak langs komt. Wij zijn lang niet altijd aanwezig. Stuur een mail voor informatie (contact) of bel even op (06-22229906). Als nodig geven we dan de adresgegevens.

 

Bron: Antoin Sponselee

Het kan voorkomen dat een klepveer breekt of door onduidelijke redenen te slap is geworden. Normaal gesproken moet je dan voor de vervanging de cilinderkop verwijderen. Dat is veel werk.
Het blijkt in veel gevallen mogelijk de klepveer te vervangen zonder de kop te lichten door het maken van een speciaal stuk hulpgereedschap. Het gereedschap bestaat uit twee delen:

  1. De hefboom voor het indrukken van de klep; zie foto 1.
  2. De steun om de klep omhoog te houden zie foto 2


Foto 1: De hefboom


Foto 2: De steun onder de klep

Hoe gaat dit in zijn werk?

  • uiteraard wordt eerst de klepdeksel verwijderd;
  • draai de motor in een stand stand waar de kleppen volledig gesloten zijn (BDP) en er dus geen spanning staat op de klepveer;
  • draai vervolgens bij de cilinder waar de veer vervangen moet worden de bougie eruit;
  • steek de klepsteun door het bougiegat naar binnen en positioneer deze onder de desbetreffende klep; zorg dat deze steun goed vast staat;
  • maak de tuimelaar los van de desbetreffende veer; bij een gemeenschappelijke as zullen enkele tuimelaars los moeten worden gemaakt;
  • breng de hefboom aan door de steun vast te schroeven onder de bout van de tuimelaarbevestiging, zodanig dat de klep rechtstandig ingedrukt kan worden; mogelijk moet een hulpplaatje gemaakt worden als de afstanden niet overeenkomen met de uitvoering van de hefboom;
  • druk de klepveer in en verwijder de maantjes (dit gaat heel goed met een sterk magneetje);
  • verwijder de klepveer en plaats een nieuwe veer.

De montage: volg de omgekeerde volgorde. Aan het einde van de rit moeten nog wel de kleppen worden gesteld.
Opmerking: de positie van het bougiegat en de kleppen maken het vaak noodzakelijk de steun om de klep omhoog te houden aan te passen.