Welkom bij oldtimerrestauratie.com

Het restaureren van oldtimers is onze passie. We doen dat niet om ons brood mee te verdienen. Tijd speelt een ondergeschikte rol. We kunnen dan ook alle aandacht en tijd geven aan problemen en hun oplossing. We restaureren onze eigen auto's en helpen anderen dit ook te doen. Het is onze doelstelling kennis over restauratie te vergaren, samen te brengen en belangeloos met anderen te delen. Dit is ook een uitgangspunt bij deze website. Steeds als we een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is, maken we er een verhaal van en publiceren we het op de website. Het gaat daarbij om informatie die je niet gauw op internet terug vindt. Een ieder kan een verhaal aanleveren. Als dit gepubliceerd  wordt, vermelden we de bron.

  

 

Nieuwe mogelijkheden op de website

Zoals u ziet is de website in een nieuw jasje gestoken. Ook zijn er een paar dingen aangepast. Nu is het makkelijker om een artikel in te zenden. Ook is er een forum-mogelijkheid toegevoegd. Als er bepaalde hoofdonderdelen toegevoegd moeten worden horen we het graag. We wensen u heel veel plezier op onze website.

 

 

Teksten op de website

Tijdens het restaureren en werken met oldtimers kom je regelmatig problemen tegen waarvan je zegt: hoe los ik dat nu weer op? Veelal is de oplossing heel simpel, als je het maar weet. Iedere keer als wij tegen iets aparts aanlopen of een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is om over uit te wijden, maken we een verhaal en plaatsten we dit op de website. In dit verband wordt het ook gewaardeerd als iemand een aardig verhaal of een goede tip heeft deze even via een mailtje naar ons opstuurt zodat we het kunnen plaatsten.

We nodigen je uit om door de website heen te bladeren en de verhalen te lezen. Ik ben ervan overtuigd dat je iets tegenkomt waar je plezier van kunt hebben.

 

motor artikel

 

Adres

Op deze website hebben wij bewust geen adres geplaatst aangezien wij niet willen dat een ieder zonder afspraak langs komt. Wij zijn lang niet altijd aanwezig. Stuur een mail voor informatie (contact) of bel even op (06-22229906). Als nodig geven we dan de adresgegevens.

 

Bij iedere oldtimer moet, als onderdeel van een grote beurt de kleppen worden gesteld. Afhankelijk ven het systeem is dit een meer of minder ingrijpend werkje. Er zijjn een groot aantal varianten en specifieke werkwijzen.

Oldtimers met een bovenliggende nokkenas regelen de klepspeling via onderlegplaatjes (tappets) onder de klepstoters. De dikte van dit onderlegplaatje bepaalt dan de klepspeling.

Bij de conventionele motoren is meestal een tuimelaar aanwezig waarop een stelboutje zit waarmee de klepspeling gesteld kan worden. Dit is dan relatief eenvoudig. Belangrijk bij het stellen van de kleppen is of dit in koude dan wel warme toestand moet gebeuren. Dit verschilt per type motor. Raadpleeg hiervoor de documentatie. Een tweede punt is de vereiste klepspeling zelf. Als de klep te strak (geen speling) staat gaat deze niet goed dicht, verlies je compressie en kan de uitlaatklep verbranden. Als de kleppen te los staan komt de tuimelaar steeds met een klap op de klep. Dit leidt tot het "tikken" van de motor.

Een goede klepspeling is dus van belang. Om een klep te kunnen stellen moet je zeker weten dat de tuimelaaar in de hoogste stand staat en op het moment van ontsteking is. Je kunt natuurlijk gaan gokken, maar dat lijkt mij niet zo goed. Er is in iedere motor een systeem aanwezig maarmee het mogelijk wordt zeker te zijn van de klep/tuimelaarstand. Dit systeem is afhankelijk van het aantal cilinders en de ontstekingsvolgorde. Let daarbij wel op wat de eerste cilinder is. Meestal zit de eerste cilinder aan de tegenoverliggende kant van het vliegwiel. De kern van het verhaal is steeds dat als bij een bepaalde cilinder een klep (inlaat of uitlaat) volledig open staat dan wel dat bij een cilinder de inlaat/uitlaatklep tuimelen (één open/ander dicht) een andere klep volledig gesloten is en gesteld kan worden. Je moet dus eerst uitvinden wat het systeem is en dan kun je gaan stellen.

Voor het stellen van een viercilinder motor met een ontstekingsvolgorde 1-3-4-2 is onderstaande tabel van toepassing.

Stel klep nr......

Als klep nr. ... volledig open is

1

8

3

6

5

4

2

7

8

1

6

3

4

5

7

2

Let goed op bij het stellen als er verschil is in de klepspeling tussen inlaat en uitlaat.

Gebruik de juiste voelermaat!