Welkom bij oldtimerrestauratie.com

Het restaureren van oldtimers is onze passie. We doen dat niet om ons brood mee te verdienen. Tijd speelt een ondergeschikte rol. We kunnen dan ook alle aandacht en tijd geven aan problemen en hun oplossing. We restaureren onze eigen auto's en helpen anderen dit ook te doen. Het is onze doelstelling kennis over restauratie te vergaren, samen te brengen en belangeloos met anderen te delen. Dit is ook een uitgangspunt bij deze website. Steeds als we een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is, maken we er een verhaal van en publiceren we het op de website. Het gaat daarbij om informatie die je niet gauw op internet terug vindt. Een ieder kan een verhaal aanleveren. Als dit gepubliceerd  wordt, vermelden we de bron.

  

 

Nieuwe mogelijkheden op de website

Zoals u ziet is de website in een nieuw jasje gestoken. Ook zijn er een paar dingen aangepast. Nu is het makkelijker om een artikel in te zenden. Ook is er een forum-mogelijkheid toegevoegd. Als er bepaalde hoofdonderdelen toegevoegd moeten worden horen we het graag. We wensen u heel veel plezier op onze website.

 

 

Teksten op de website

Tijdens het restaureren en werken met oldtimers kom je regelmatig problemen tegen waarvan je zegt: hoe los ik dat nu weer op? Veelal is de oplossing heel simpel, als je het maar weet. Iedere keer als wij tegen iets aparts aanlopen of een onderwerp tegenkomen dat de moeite waard is om over uit te wijden, maken we een verhaal en plaatsten we dit op de website. In dit verband wordt het ook gewaardeerd als iemand een aardig verhaal of een goede tip heeft deze even via een mailtje naar ons opstuurt zodat we het kunnen plaatsten.

We nodigen je uit om door de website heen te bladeren en de verhalen te lezen. Ik ben ervan overtuigd dat je iets tegenkomt waar je plezier van kunt hebben.

 

motor artikel

 

Adres

Op deze website hebben wij bewust geen adres geplaatst aangezien wij niet willen dat een ieder zonder afspraak langs komt. Wij zijn lang niet altijd aanwezig. Stuur een mail voor informatie (contact) of bel even op (06-22229906). Als nodig geven we dan de adresgegevens.

 

Hoe voorkom nadieselen van de motor?

De klassieke motoren kunnen last hebben van onbeheerste ontsteking. Dit uit zich in o.a. onregelmatig lopen en nadieselen. Bij het nadieselen blijft de motor nog stotend draaien nadat het contact is afgezet. Dit is bijzonder slecht voor de motor. De oorzaak van de onbeheerste ontsteking kan zijn:

  • een vervuilde motor met kooldeeltjes op de zuigers;
  • een (te) hoge compressie door b.v. het vlakken van de ciliderkop; in combinatie met
  • een te laag octaangetal.

Bij oudere oldtimers is de comprssie meestal relatief laag. In dat geval blijft alleen de vervuilde motor over als mogelijke oorzaak.

Het octaangetal bepaalt de mate waarin zelfontbranding van het gasmengsel in de cilinder optreedt. Zelfontbranding kan ook geholpen worden door gloeiende kooldeeltjes in de cilinderkop. Deze zitten er bijna altijd in. De loodvrije Euro 95 heeft theoretisch een octaangetal van 95. Dit kan voor onze oldtimers voldoende zijn.

Een van mijn auto's is een Morris Minor waarvan de motor gereviseerd is en de kop mogelijk enkele malen gevlakt is. Na iedere keer vlakken wordt de compressie verhoogd. Na de revisie was de compressiedruk 13,5 bar. Bij het rijden op euro 95 liep te motor altijd onrustig. Als mogelijk tank ik altijd loodvrij 98.  De verkrijgbaarheid van deze benzine wordt steeds minder. Een andere oplossing is een octaan-booster toe te voegen. Daarmee kun je het octaangetal maximaal ongeveer 5 punten verhogen. Als je uitgaat van Euro 95 wordt het octaangetal dan 100. Dit rijdt heerlijk. De motor loopt veel soepeler en dieselt niet meer na.

Opgelet: er zijn grote prijsverschillen in de octaanboosters. Een goede en "goedkope" booster is van Wynn’s en is bij een goede automaterialenhandel te koop.